Basigin a malárie

26.1.2012
Komár čtyřskvrný (Anopheles maculipennis), nejznámnější přenašeč malárie. Od podobného komára pisklavého Culex pipiens, který je u nás nejrozířnější, se liší postojem v klidu. Zatímco u komára pisklavého je zadeček rovnoběžný s podkladem nebo směřující šikmo dolů, u anofela směřuje zadeček šikmo nahoru. Převzato z Brehmova života zvířat,díl I - Bezobratlí, str.338,  vydalo Nakladatelství J.Otto spol. s r.o., Praha 1929.

Basigin je transmembránový glykoprotein patřící mezi imunoglobuliny a vyskytující se obecně v nejrůznějších tkáních. Pracovníci z USA, Anglie, Japonska a Senegalu nyní prokázali, že receptor-ligandový pár je zásadní pro invazi erythrocytů všemi druhy Plasmodium falciparum, což je centrální patogen malárie. Basigin , který je antigenem krevních skupin, je receptorem PfRh5, liganda parazita. Objev křížové závislosti na jediném extracelulárním páru liganda s receptorem při invazi erythrocytu parazitem P. falciparum dává možnosti pro novou terapii malárie.

akademon.cz 21.4.2012: Vědcům z University of Edinburgh pod vedením prof. Alexandry Rowe ve spolupráci s kolegy z Kamerunu, Gambie, Mali a Keni se podařilo odhalit povrchový protein prvoka Plasmodium, původce malárie, kterým se váže na povrch červených krvinek. Jeho struktura je natolik stabilní, že je možné proti němu vytvářet protilátky, což je neobvyklé. Povrchové proteiny jednobuněčných se zpravidla velmi rychle mění (akademon.cz 10.4.2005). Objevená bílkovina zřejmě představuje slabé místo tohoto nebezpečného parazita.

Odeslat komentář k článku "Basigin a malárie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Basigin a malárie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace